Gitaar

Fijn dat je interesse hebt getoond in gitaar leren spelen. Je hebt wellicht zonet een hele belangrijke eerste stap gezet in je toekomstige muzikale carrière!

Je wilt graag gitaar leren spelen, maar je hebt geen benul waar je moet beginnen. Wellicht dat je op YouTube wat tutorial filmpjes bekijkt. Je probeert wat maar het lukt niet echt. Het is dan moeilijk om te volharden. Denk je niet dat de grote gitaristen een beetje hulp hebben gehad? Ook zij hadden te maken met teleurstelling. Dan is het zo fijn om met een enthousiaste leraar te werken!

Echt iedereen kan gitaar leren spelen, van een 8-jarig kind tot een senior van 75 jaar!jose tomas

Het instapniveau is afhankelijk van leeftijd en speelervaring. Je komt in een groep met leeftijdsgenoten die allen een doel hebben; het leren spelen van dit fantastisch instrument. De lessen gaan over technieken, akkoorden, barre,   stijlen, muziekgenres. Bovendien zullen we al vrij snel na de start beginnen met het leren spelen van liedjes. Je krijgt daarbij heldere uitleg hoe je ze speelt. Je kunt ook zelf nummers aandragen!

Is het zo dat gitaar leren spelen hoog op je ‘bucketlist’staat? Dan is dit je kans om er iets aan te doen!

Ik geef je de mogelijkheid om kosteloos een proefles te volgen zodat je de sfeer kunt proeven van een les. Reageer via ‘Contact’ en ik neem spoedig contact met je op om je het één en ander uit te leggen en te bespreken.

Tot snel!

Josè Fr. Tomas

Gitaar

De voorganger van de gitaar was de kithara, een instrument dat gebruikt werd bij de oude Grieken. Hoe dat instrument in Spanje is geraakt is niet duidelijk. Mogelijk is een luit uit Mesopotamië naar dit land gebracht door de Moren, of een Romeinse citer, waar men dan een hals zou op hebben aangebracht. Het was geen gitaar zoals we ze nu kennen, maar ze had er wel zeer veel van weg. Het succes van zowel de Spaanse Vihuela da mano, zeskorig (zes dubbele snaren), als de Italiaanse renaissancegitaar, vierkorig (vier dubbele snaren), heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de Guitarra Española. Deze rijkelijk versierde en met vijf dubbele snaren bespannen barokgitaar is ontstaan in Spanje op het einde van de zestiende eeuw.

In de negentiende eeuw werden er mechanische stemschroeven aan toegevoegd, en rond 1884 bouwde Antonio de Torres Juradode eerste gitaar die qua vorm en bouwprincipes maar weinig meer verschilde van de ‘klassieke gitaar’ zoals wij die vandaag kennen.

Niet alleen in Spanje maar in de meeste West-Europese landen werd dit instrument bespeeld in aristocratische kringen waar het overigens meer gewaardeerd werd dan in Spanje zelf.

Een aantal voorbeelden van gitaren;  klassieke gitaar of Spaanse gitaar (nylon snaren) , flamencogitaar , steelstringgitaar of westerngitaar,  12-snarige gitaar, elektrische gitaar, elektrische basgitaar en akoestische basgitaar.