De hobo is een blaasinstrument. Het geluid komt uit het mondstuk, wat bestaat uit riet. In tegenstelling tot de klarinet heeft de hobo twee rietjes. Het heet daarom een dubbelrietinstrument.
De hobo is een hele uitdaging om te spelen. Maar als je een beetje kunt spelen, heb je wel een heel mooi en heel bijzonder instrument. Doordat niet zoveel muzikanten de hobo kunnen bespelen, is er altijd vraag naar. Bovendien krijg je in veel muziekstukken een solo-rol: soms zitten er wel meer dan 20 violen in een stuk, maar meestal niet meer dan 2 hobo’s.
Veelgestelde vragen
Klik op de vraag voor antwoord.
Hoe klinkt een Hobo?
Gespeeld door: Hester van Wijngaarden (hobo d’amore), Judith Heeren (viool), Els Torrenga (viool), Juliaan van der Linden (altviool), Thomas Guirten (cello) en Frank Venema (klavecimbel) De hobo d’amore klinkt iets lager dan de gewone hobo.
Alexei Ogrintchouk – Mozart Oboe Concerto K.314
Kan je de hobo ook voor pop-muziek gebruiken?
Wat is het bereik van de hobo?
Waar wordt een hobo van gemaakt?
Geschiedenis van de hobo
Tijdens de 18e eeuw werden meerdere hobo’s van verschillende afmetingen toegevoegd aan orkesten, waaronder ook de althobo. Pas in de 19e eeuw werd het kleppensysteem toegevoegd, om het instrument te vormen zoals we dat vandaag de dag kennen.