Klarinet

De klarinet is een blaasinstrument behorend tot de enkelrietinstrumenten. In het harmonieorkest en symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. De naam komt van clarinetto, een verkleinwoord van het Italiaanse clarino, een soort trompet.

De klarinet bestaat uit een cilindrische holle pijp met gaten, waarvan sommige met de vingers worden afgedekt, en andere met een klep. De gaten die met de vingers worden afgedekt, hebben vaak een ring (bril), waarmee kleppen worden bediend die gaten die buiten het bereik van de vingers liggen, afdekken. Het uiteinde loopt uit in een trechter die klankbeker wordt genoemd. Hiermee wordt bereikt dat de akoestische impedantie van de buis beter aangepast is aan die van de lucht, en de klarinet meer geluid produceert, vooral bij de lage noten. Klarinetten worden meestal gemaakt van hout (vooral grenadillehout), maar ook andere materialen als metaal en tegenwoordig kunststof worden wel gebruikt.

De klarinettist zet de boventanden op het mondstuk en zijn onderlip tegen het riet dat tegen het mondstuk aan gebonden of geklemd is. Door lucht tussen het mondstuk en het riet door te blazen gaat het riet trillen. Dit maakt de kenmerkende toon van de klarinet.

Te populair?

Naast de viool is de klarinet heel populair onder leerlingen die klassiek beginnen te spelen. Toch passen er maar een paar klarinetten in een orkest. Hierdoor komt het nogal eens voor dat de klarinettist geen orkest kan vinden. Wil je een instrument spelen wat lijkt op de klarinet, maar waar meer vraag naar is, dan zou de hobo een interessant alternatief kunnen zijn.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag voor het antwoord.

Hoe klinkt een klarinet?


Martin Fröst, Mozart Clarinet Concerto part 1

Is een klarinet ook geschikt voor pop-muziek?

Natuurlijk! Hoewel de klarinet niet het eerste instrument zal zijn in pop-muziek, kan het een mooie ondersteuning spelen.