Piano

De piano is een heel populair toetseninstrument. Het instrument bestaat uit 88 toetsen die elk een hamerkop aansturen. Wanneer de toets wordt ingedrukt, slaat de hamer tegen bijbehorende snaren die het geluid produceren. Door de toets harder of zachter aan te slaan, kan het volume van het geluid worden bepaald.

Historie van de piano

Tegen het einde van de 16e eeuw werden de eerste klavecimbels gebouwd in Italië. De klavecimbel lijkt uiterlijk wat op de piano die we nu kennen, maar het instrument had een nadeel: elke aanslag klonk even hard. Rond 1700 bouwde een muziekinstrumentenbouwer uit Florence de eerste piano, die met een hamertje de snaren aansloeg. Het werd hierdoor mogelijk het volume te bepalen. Daarnaast leverde dit een meer zangerige toon op.

Soorten piano’s

In concertzalen tref je meestal een piano met horizontale snaren. Dit noemt men een vleugelpiano. Een vleugel past niet in een huiskamer. In de huiskamer is een pianino, ook wel buffetpiano genoemd, meer geschikt. Ook kan je kiezen voor een electronische piano, die wel heel realistisch pianogeluid maakt, maar niet zoveel ruimte inneemt.