Trompet

De trompet is een koperblaasinstrument. Het geluid ontstaat doordat de lippen met de adem in trilling worden gebracht. De trompet is de koperblazer met de hoogste klank. De meeste trompetten worden gemaakt van messing.

Scherp en zacht koper

De vorm/bouw van het instrument bepaalt hoe “scherp” of “zacht” de toon is. De trompet wordt gerekend onder “scherp” koper. Het geeft een scherpere klank af dan bijvoorbeeld de bugel en de tuba.

De trompet klinkt vrij hoog en heeft een heldere doordringende toon. De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet, en als solo-instrument. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, zowel in bigbands als in kleinere formaties, en in de popmuziek. Bekende voorbeelden van jazztrompettisten zijn Miles Davis, Chet Baker en Louis Armstrong. De trompet wordt ook veel in de harmonie- en fanfareorkesten gebruikt. Verder is de trompet ook een belangrijk instrument in het leger geweest.